Loudoun Road Case Study

Continuing Eco Sutton’s Case Study Blogs relevant to sustainable housing for Langley and also in the revitalised Town Centre.

Dating from 2012 this is a ground-breaking residential project pushing forward the boundaries of design to deliver sustainable, low energy homes on a large scale.

Project Details:

Client: Origin Housing Group

Architects Levitt Bernstein

Construction Value: £5m

Completion: 2012

Location: Camden / London

 

The architects Levitt Bernstein were first approached by Origin Housing when they were looking to deliver homes of excellent environmental performance, going further than many other housing providers at the time to prioritise reducing CO2 emissions and energy usage within their developments.

A former builder’s merchant yard was identified next to South Hampstead station on a prominent corner plot, and following our capacity study, Origin went ahead with the purchase. In order for this to be a flagship sustainable project, the architects were tasked with designing a building achieving the key principles of Passivhaus. This would not only radically reduce energy consumption and therefore residents’ bills, but would create appealing, comfortable and easy-to-run homes.

Their challenge was to deliver this very high standard of energy efficiency on a large scale block of apartments, with the knock-on implications on construction methods and detailing that this brings. Passivhaus specialists were brought in at an early stage to ensure that the building could be delivered according to our proposals – giving the designers, the contractor and client the opportunity to learn more about how these principles come together in practice on site – something that had previously not been attempted on this scale in the UK. Crucially, the team has also since returned to the project to check that the building matches up to expectations.

The focus on environmental performance informed all aspects of the design. Walls became thicker to allow the necessary levels of insulation, reflected in deep window reveals; homes are carefully oriented to gather natural warmth from the sun and reduce heating need; fixed shading devices to windows and overhanging balconies help prevent overheating; and an effective air tightness strategy including triple glazed windows.

Importantly, the team wanted to make sure that these energy efficient homes are easy for residents to use. There are no complex controls or restrictions, and they considered practical things such as hanging pictures and shelving. Placing fixings through walls could compromise such an airtight building envelope, but we made adjustments to the build-up to ensure residents were able to do this without affecting airtightness.

In addition to sustainability concerns, the focus was to design a building suited to its context. The prominent corner provided an opportunity for height and the new eight storey tower, agreed by planners on the basis of its design quality, has become a landmark for the area whilst providing a large number of homes and excellent views for the new residents. The building then steps down to four storeys to match the scale of the neighbouring Victorian villas. Brick is used to respect the Conservation Area surroundings – a material not necessarily suited to a Passivhaus building, but, working carefully with the engineers and contractor, they achieved a solution which is important for future schemes in London – a predominantly brick built city.

Links:

https://www.levittbernstein.co.uk/project-stories/loudoun-road

http://www.architecturetoday.co.uk/sustainable-building/

 

Image Credits: Tim Crocker and Clive Smith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.